Άλλα ονόματα για τη ζάχαρη: 71 τρόποι που κρύβεται στις ετικέτες

1
Άλλα ονόματα για τη ζάχαρη: 71 τρόποι που κρύβεται στις ετικέτες
 • Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ονομασίες για τη ζάχαρη, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τον περιορισμό της πρόσθετης ζάχαρης από τη διατροφή σας.
 • Η μείωση της πρόσληψης πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία σας και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
 • Εδώ είναι 71 ονόματα για τη ζάχαρη που πρέπει να αναζητήσετε στις διατροφικές ετικέτες.

Εμείς τρώμε πολύ ζάχαρη — περισσότερα από όσα αντιλαμβανόμαστε οι περισσότεροι. Και ενώ γνωρίζουμε ότι περιορίζουμε τις γλυκές λιχουδιές όπως καραμέλα και παγωτό, η ζάχαρη κρύβεται επίσης σε μερικά εκπληκτικά τρόφιμα – όπως το ψωμί, το γάλα αμυγδάλου και ακόμη και ντρέσινγκ σαλάτας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά ονόματα για τη ζάχαρη – μερικά μπορεί να μην αναγνωρίσετε καν ως ζάχαρη.

«Ναι, η ζάχαρη κρύβεται σε κοινή θέα», λέει η Δρ Whitney Bowe Χωρίς ζάχαρη 3.

«Και μπορεί να λέγεται κάτι διαφορετικό από «ζάχαρη»», λέει. «Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, σακχαρόζη, φρουκτόζη, νέκταρ αγαύης, σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη — αλλά η ζάχαρη είναι ζάχαρη, ανεξάρτητα από το πώς το γράφεις. Υπάρχουν περισσότερα από εξήντα διαφορετικά ονόματα για τη ζάχαρη!».

Πώς μπορείτε να μειώσετε τη ζάχαρη αν δεν την αναγνωρίζετε καν σε μια διατροφική ετικέτα; Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτές τις άλλες ονομασίες για τη ζάχαρη, ώστε να μπορείτε να κάνετε πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές.

Νομίζετε ότι γνωρίζετε ήδη τα χέρια σας για τη ζάχαρη; Πριν συνεχίσετε, δοκιμάστε τις γνώσεις σας και δείτε πόσα ύπουλα σάκχαρα μπορείτε να αναγνωρίσετε!

Τι είναι η προστιθέμενη ζάχαρη;

άνθρωπος που προσθέτει ζάχαρη στον καφέ | άλλα ονόματα για τη ζάχαρη

Πριν αναφερθούμε στις άλλες ονομασίες για τη ζάχαρη, πρέπει πρώτα να διαφοροποιήσουμε τους δύο κύριους τρόπους με τους οποίους τη λαμβάνουμε στη διατροφή μας – γνωστή και ως φυσική ζάχαρη και προστιθέμενη ζάχαρη.

«Τα φρούτα και τα δημητριακά έχουν μια φυσική ζάχαρη που συνοδεύεται από φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα», λέει. Emily Tills, MS, RDN, CDN, εγγεγραμμένος διαιτολόγος διατροφολόγος στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης. „Η προστιθέμενη ζάχαρη είναι ζάχαρη που δεν υπάρχει φυσικά στο φαγητό – συνήθως προστίθεται για να αυξήσει τη γλυκύτητα ή τη γεύση των τροφίμων.“

Τα προστιθέμενα σάκχαρα είναι κενές θερμίδες, εξηγεί ο Till.

Δεν παρέχουν τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα μέταλλα – από την κατανάλωση ενός κομματιού φρέσκου φρούτου, για παράδειγμα – που βοηθούν το σώμα σας να επεξεργάζεται τη ζάχαρη πιο υγιεινά.

Οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν να καταναλώνουμε όχι περισσότερο από το 10 τοις εκατό των ημερήσιων θερμίδων μας από την προσθήκη ζάχαρης.

Και το Αμερικανική Ένωση Καρδιάς συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης πρόσθετης ζάχαρης σε λιγότερο από 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια) την ημέρα για τις γυναίκες και λιγότερο από 9 κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια) την ημέρα για τους άνδρες.

71 Άλλα ονόματα για τη ζάχαρη

Σύμφωνα με ορισμένους λογαριασμούς, υπάρχουν περισσότερα από 250 άλλα ονόματα για τη ζάχαρη. «Μπορεί να είναι δύσκολο να αποφύγετε τη ζάχαρη εάν δεν κάνετε συνειδητή προσπάθεια και δεν ξέρετε τι να αναζητήσετε», λέει ο Δρ Μπόου.

Αυτά είναι μερικά από τα ονόματα ζάχαρης που είναι πιο πιθανό να βρείτε σε λίστες συστατικών. Όταν προσπαθείτε να μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης, προσέξτε τη ζάχαρη που κρύβεται κάτω από αυτά τα ψευδώνυμα.

 1. Χυμός αγαύης
 2. Νέκταρ αγαύης
 3. Σιρόπι αγαύης, όλες οι ποικιλίες
 4. Ζάχαρη τεύτλων
 5. Μελάσα Blackstrap
 6. Σιρόπι καστανό ρύζι
 7. καστανή ζάχαρη
 8. Βουτυρωμένο σιρόπι
 9. Χυμός από ζαχαροκάλαμο
 10. Κρύσταλλοι χυμού ζαχαροκάλαμου
 11. Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
 12. Σιρόπι ζαχαροκάλαμου
 13. Καραμέλλα
 14. Σιρόπι χαρουπιού
 15. Καστορζάχαρη
 16. Ζάχαρη καρύδας
 17. Αχνη ζάχαρη
 18. Σιρόπι γλυκόζης καλαμποκιού
 19. Σιρόπι καλαμποκιού
 20. Σιρόπι καλαμποκιού στερεά
 21. Ζάχαρη/σιρόπι χουρμά
 22. ζάχαρη Demerara
 23. Σταφυλοσάκχαρο
 24. Drimol
 25. Αιθυλ μαλτόλη
 26. Εβαπορέ χυμό ζαχαροκάλαμου
 27. Ο Flo ζωγραφισμένος
 28. Κρύσταλλοι Φλόριντα
 29. Φρουκτόζη
 30. Γλυκαντικό φρουκτόζης
 31. Χυμός φρούτων
 32. Συμπύκνωμα χυμού φρούτων
 33. Γλυκόζη
 34. Στερεά γλυκόζη
 35. Χρυσή ζάχαρη
 36. χρυσαφί σιρόπι
 37. Γλυκαντικό σε κόκκους
 38. Κρυσταλλική ζάχαρη
 39. Σταφυλοζάχαρη
 40. Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (προστιθέμενη ζάχαρη προέρχεται από άμυλο καλαμποκιού και βρίσκεται συνήθως σε επεξεργασμένα τρόφιμα)
 41. Μέλι
 42. Μέλι ψήσιμο
 43. Ζάχαρη άχνη
 44. Ανεστραμμένη ζάχαρη (γνωστή και ως ιμβερτοποιημένη ζάχαρη)
 45. ισογλυκόζη
 46. Ισομαλτουλόζη
 47. Του-και
 48. Σιρόπι βύνης
 49. Μαλτοδεξτρίνη
 50. Μαλτόζη
 51. Σφεντάμι
 52. Ζάχαρη σφενδάμου
 53. σιρόπι από σφένδαμο
 54. Μιζού-αμέ
 55. Μέλασσα
 56. Ζάχαρη Μοσχοβάδο
 57. Νουλομολίνη
 58. τηγάνι ζάχαρης
 59. Ζάχαρη άχνη
 60. Ακατέργαστη ζάχαρη
 61. Σιρόπι ραφινέρ
 62. Σιρόπι ρυζιού
 63. Σιρόπι σόργου
 64. Γλυκαντικό αμύλου
 65. Sucanat
 66. Sucrovert
 67. Ζαχαρότευτλα
 68. Ζάχαρη τραχύλι ή τραχύλι
 69. στροβιλοσυμπιεστή ζάχαρη
 70. Ακατέργαστη ζάχαρη
 71. Κίτρινη ζάχαρη

Υπάρχει διαφορά μεταξύ γλυκόζης και φρουκτόζης;

μορφές ζάχαρης | άλλα ονόματα για τη ζάχαρη

Η γλυκόζη και η φρουκτόζη είναι δύο διαφορετικοί τύποι ζάχαρης. Και τα δύο μπορούν να βρεθούν φυσικά στα τρόφιμα και περιέχουν την ίδια ποσότητα θερμίδων.

Αλλά η γλυκόζη και η φρουκτόζη έχουν διαφορετικές χημικές δομές και αφομοιώνονται και μεταβολίζονται διαφορετικά μόλις καταναλωθούν.

Γλυκόζη

Η γλυκόζη είναι ένας μονοσακχαρίτης, που σημαίνει ότι είναι μια απλή μονάδα ζάχαρης που είναι ένα μόριο.

«Η γλυκόζη είναι αυτό που χρησιμοποιεί το σώμα μας για ενέργεια και αποθηκεύεται ως γλυκογόνο στους μύες και στο συκώτι μας», λέει ο Tills.

Φρουκτόζη

Η φρουκτόζη, επίσης ένας μονοσακχαρίτης, είναι ένα φυσικό σάκχαρο στα φρούτα. Όταν μετατρέπεται σε γλυκόζη στο συκώτι, το σώμα μας τη χρησιμοποιεί για ενέργεια, εξηγεί ο Τιλς.

Η φρουκτόζη από φρούτα επιτρέπεται με μέτρο σε ορισμένα προγράμματα χωρίς ζάχαρη, αλλά η υπερβολική προσθήκη φρουκτόζης – όπως το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη ή το σιρόπι αγαύης – έχει συνδεθεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Ποια γλυκαντικά επιτρέπονται σε μια δίαιτα χωρίς ζάχαρη;

Εξαρτάται από τη διατροφή, αλλά σε γενικές γραμμές, τα φυσικά σάκχαρα (όπως η ζάχαρη στα φρούτα και το γάλα) μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Εδώ είναι μερικοί τύποι γλυκαντικών που μπορεί να επιτρέπεται να καταναλώνετε σε μια δίαιτα χωρίς ζάχαρη.

1. Τροφές με φυσικά σάκχαρα

Σε ορισμένα σχέδια χωρίς ζάχαρη, ο Τιλς λέει: «Η φυσική ζάχαρη μπορεί ακόμα να συμπεριληφθεί, ώστε να μπορείτε να έχετε τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά σας».

Αυτό περιλαμβάνει τη φρουκτόζη στα φρέσκα φρούτα και τη λακτόζη στο γάλα.

2. Αλκοόλες ζάχαρης

Ορισμένες δίαιτες χωρίς ζάχαρη επιτρέπουν επίσης τροφές που έχουν εγχυθεί με αλκοόλες ζάχαρης, ενώ άλλες όχι.

Αυτές οι ενώσεις – που μπορεί να υπάρχουν στη φύση ή να παράγονται χημικά – έχουν γλυκιά γεύση, αλλά δεν απορροφώνται όπως η ζάχαρη και δεν έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στο σάκχαρο του αίματος, αλλά εξακολουθούν να έχουν θερμίδες.

Μερικές αλκοόλες ζάχαρης μπορείτε να βρείτε σε μια ετικέτα συστατικών περιλαμβάνω:

 • Ερυθριτόλη
 • Υδρογονωμένα υδρολύματα αμύλου
 • Ισομάλτη
 • Λακτιτόλη
 • Μαλτιτόλη
 • Μαννιτόλη
 • Σορβιτόλη
 • Ξυλιτόλη

Επαγγελματική συμβουλή: Αν δείτε ένα «ιτόλιο» στο τέλος του, αυτό σημαίνει ότι είναι αλκοόλ με ζάχαρη, λέει ο Michele Promaulayko, συγγραφέας του Χωρίς ζάχαρη 3.

«Αυτό δεν είναι καλό όνομα για αυτούς, καθώς δεν είναι ούτε ζάχαρη ούτε αλκοόλ», λέει. «Είναι, ωστόσο, χημικά επεξεργασμένα τεχνητά γλυκαντικά, επομένως είναι απαγορευμένα στο πρόγραμμά μας».

Επειδή απορροφώνται από την πεπτική οδό αργά και ατελώς, οι αλκοόλες ζάχαρης μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές ενοχλήσεις, φούσκωμα και αέρια στους ανθρώπους.

3. Φρούτο Μοναχός

Γλυκαντικό φρούτων Monk — ένα εκχύλισμα που είναι 25 με 100 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη — είναι ένα μη θρεπτικό γλυκαντικό που δεν προσθέτει θερμίδες.

4. Στέβια

Αυτό το φυσικό γλυκαντικό είναι 50 με 350 φορές πιο γλυκό από την επιτραπέζια ζάχαρη. Επειδή η στέβια είναι φυτικό εκχύλισμα και δεν προσθέτει θερμίδες100 τοις εκατό εκχύλισμα στέβιας μπορεί να επιτρέπεται σε ορισμένες δίαιτες χωρίς ζάχαρη.

κατάλογος άλλων ονομάτων για τη ζάχαρη | άλλα ονόματα για τη ζάχαρη

Schreibe einen Kommentar