Το εμβόλιο μικροσωματιδίων παρέχει αυτομάτως ενισχυτές

0
Το εμβόλιο μικροσωματιδίων παρέχει αυτομάτως ενισχυτές

Ερευνητές στο MIT δημιούργησαν ένα εμβόλιο μικροσωματιδίων που μπορεί να παρέχει αναμνηστικές δόσεις αυτόματα. Τα κούφια μικροσωματίδια μοιάζουν με ένα φλιτζάνι καφέ με καπάκι και κατασκευάζονται από πολυ(γαλακτικό-συν-γλυκολικό οξύ), αλλιώς γνωστό ως PLGA. Το πολυμερές διασπάται με την πάροδο του χρόνου στο σώμα, απελευθερώνοντας το περιεχόμενο των κοίλων σωματιδίων. Αλλάζοντας τη σύνθεση του πολυμερούς και τις χημικές ομάδες που συνδέονται με αυτό, οι ερευνητές μπορούν να τροποποιήσουν τον χρόνο απελευθέρωσης, επιτρέποντάς τους να παραδώσουν μια ποικιλία σωματιδίων που απελευθερώνονται σε διαφορετικούς χρόνους.

Αυτό θα τους επέτρεπε να χορηγούν τα σωματίδια υποδορίως, και στη συνέχεια, καθώς τα σωματίδια διασπώνται, ο παραλήπτης θα λάμβανε την αρχική τους δόση και στη συνέχεια τις αναμνηστικές δόσεις σε μεταγενέστερες ημερομηνίες. Η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή μακροπρόθεσμης ανοσίας χωρίς την ανάγκη παρακολούθησης πολλαπλών περιπτώσεων σε κλινική και θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιμελητεία μεγάλων εκστρατειών εμβολιασμού, όπως αυτές που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Τα εμβόλια αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο των πρωτοβουλιών για τη δημόσια υγεία και μας έχουν βοηθήσει να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες πολλών σοβαρών ασθενειών και ακόμη και να εξαλείψουμε ορισμένες ασθένειες, όπως η ευλογιά. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, τα εμβόλια παρείχαν κάποια αναγκαία προστασία από τις χειρότερες επιπτώσεις του ιού SARS-CoV-2. Ωστόσο, η ανάγκη λήψης πολλαπλών δόσεων του εμβολίου, μαζί με ενισχυτές παρακολούθησης, είναι ένα σημείο κολλήματος όσον αφορά την επιμελητεία. Τα χαμένα ραντεβού για δεύτερες δόσεις είναι πάντα μια πιθανότητα και θα ήταν ευκολότερο (και πιθανότατα φθηνότερο) να χρησιμοποιήσετε απλώς ένα σύστημα μιας δόσης.

Αυτή η τεχνολογία στοχεύει να το επιτύχει αυτό, με τις αναμνηστικές δόσεις να γίνονται διαθέσιμες στον ιστό του λήπτη του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου. «Πρόκειται για μια πλατφόρμα που μπορεί να εφαρμοστεί ευρέως σε όλους τους τύπους εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων που βασίζονται σε ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες, των εμβολίων με βάση το DNA, ακόμη και των εμβολίων με βάση το RNA», δήλωσε η Ana Jaklenec, μία από τις επικεφαλής ερευνήτριες που δημιούργησαν τη νέα τεχνολογία. «Η κατανόηση της διαδικασίας του τρόπου με τον οποίο απελευθερώνονται τα εμβόλια, που είναι αυτό που περιγράψαμε σε αυτό το άρθρο, μας επέτρεψε να εργαστούμε σε σκευάσματα που αντιμετωπίζουν μέρος της αστάθειας που θα μπορούσε να προκληθεί με την πάροδο του χρόνου».

Για να δημιουργήσουν τα σωματίδια, οι ερευνητές χρησιμοποιούν καλούπια σιλικόνης για να σχηματίσουν το σχήμα «κύπελλου» από το μείγμα πολυμερών και στη συνέχεια γεμίζουν τις κοίλες δομές με το εμβόλιο. Στη συνέχεια εφαρμόζουν ένα πολυμερές „καπάκι“ και θερμαίνουν ελαφρά τα σωματίδια για να συντήξουν το καπάκι και το κύπελλο μαζί, σφραγίζοντας το εμβόλιο μέσα. Οι ερευνητές μπορούν να τροποποιήσουν το προφίλ απελευθέρωσης των σωματιδίων χρησιμοποιώντας πολυμερή με ελαφρώς διαφορετικές χημικές ιδιότητες. «Εάν θέλετε το σωματίδιο να απελευθερωθεί μετά από έξι μήνες για μια συγκεκριμένη εφαρμογή, χρησιμοποιούμε το αντίστοιχο πολυμερές ή εάν θέλουμε να απελευθερωθεί μετά από δύο ημέρες, χρησιμοποιούμε ένα άλλο πολυμερές», δήλωσε ο Morteza Sarmadi, άλλος ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη. „Ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών μπορεί να επωφεληθεί από αυτή την παρατήρηση.“

Σπουδάζω στην Προόδους της Επιστήμης: Πειραματική και υπολογιστική κατανόηση του μηχανισμού παλμικής απελευθέρωσης από βιοαποικοδομήσιμα μικροσωματίδια πυρήνα-κελύφους

Μέσω: ΜΕ

Schreibe einen Kommentar