Το Kia Sportage Hybrid του 2023 είναι το πιο λογικό

2
Το Kia Sportage Hybrid του 2023 είναι το πιο λογικό

Σε μια διαδρομή στην έρημο της Καλιφόρνια, το Kia Sportage Hybrid του 2023 απέδωσε με περισσότερη ισχύ και μεγαλύτερη απόδοση από το μη υβριδικό, και έτρεξε πολύ πιο ομαλά και αθόρυβα. Τα υβριδικά εξαρτήματά του θυσίασαν μόνο ένα κυβικό πόδι χώρου σε ένα Sportage που έχει μεγαλώσει σε κάθε μέτρο. Και κοστίζει μόνο περίπου 1.300 $ περισσότερο από ένα παρόμοιο εξοπλισμένο μοντέλο αερίου.

Το υβριδικό Sportage και η συνδυασμένη βαθμολογία EPA των 43 mpg ξεχωρίζει ως το Sportage για αγορά—είτε οδηγείτε στην έρημο είτε σε κάποια άλλη μεγάλη περιοχή του μετρό. Εκτός κι αν έχει καλύτερη απόδοση από το plug-in υβριδικό Sportage 2023 που θα φτάσει αργότερα αυτό το καλοκαίρι.

Το πρώτο υβριδικό Sportage δεν είναι μόνο το καλύτερο Sportageπροκαλεί υβριδικούς αντιπάλους όπως το Ford Escape, το Honda CR-V και Toyota RAV4καθώς και το σχετικό Hyundai Tucson 2022.

Το υβριδικό μπορεί να διατεθεί σε διακοσμήσεις LX, EX και SX-Prestige, οι οποίες δεν διαθέτουν τα καλλυντικά εκτός δρόμου των νέων κατηγοριών X-Line και X-Pro αποκλειστικά για μοντέλα αερίου. Το υβριδικό Sportage είναι πιο λεπτό παρά ανθεκτικό και δεν είναι τόσο τολμηρό όσο το νέο Tucson.

Η γρίλια με σκύλο μεγαλώνει περισσότερο από την προηγούμενη γενιά και οι μεγάλες κάτω εγκοπές φιλοξενούν φώτα ομίχλης. Ο φωτισμός LED διατίθεται στάνταρ, και τα φώτα πορείας κάνουν μπούμερανγκ στις γωνίες. Λεπτή μαύρη επένδυση περνά πάνω από τους στρογγυλούς θόλους των τροχών κάτω από τα rockers και τα περισσότερα υβριδικά χρησιμοποιούν ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών με ξεχωριστή σχεδίαση από την υπόλοιπη οικογένεια Sportage. Φαίνεται σίγουρο, χωρίς να προσπαθεί πολύ να ξαναγράψει το βιβλίο σχετικά με τη συμπαγή σχεδίαση crossover. Στο εσωτερικό, η κύρια διαφορά είναι ένας επιλογέας αλλαγής ταχυτήτων στην υβριδική κονσόλα αντί για έναν μηχανικό επιλογέα ταχυτήτων στη μη υβριδική.

2023 Kia Sportage Hybrid

2023 Kia Sportage Hybrid

2023 Kia Sportage Hybrid

2023 Kia Sportage Hybrid

2023 Kia Sportage Hybrid

2023 Kia Sportage Hybrid

Τα ευρύτερα άκρα αντικατοπτρίζουν τις μεγαλύτερες αναλογίες του νέου Sportage. Με κοινή πλατφόρμα με το Kia Sorento τριών σειρών, το πενταθέσιο είναι μισή ίντσα φαρδύτερο και ψηλότερο, 7,1 ίντσες μακρύτερο και 3,4 ίντσες μεγαλύτερο σε μεταξόνιο από τον προκάτοχό του.

Το Sportage πέμπτης γενιάς είναι μεγαλύτερο, ευρύχωρο και κομψό, αν και δεν διαθέτει σπορ πλεονέκτημα ανεξάρτητα από το σύστημα μετάδοσης κίνησης ή το επίπεδο εξοπλισμού. Το υβριδικό κινεί καλύτερα, με τον βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρων turbo-4 και το αυτόματο κιβώτιο 6 ταχυτήτων, που λειτουργεί με έναν μόνο ηλεκτροκινητήρα και μια μπαταρία 1,49 kwh. Το σύστημα παράγει 227 hp και 258 lb-ft ροπής, όπως στο Sorento Hybrid του 2022 και παρόμοια με το Hyundai Tucson Hybrid, το οποίο έρχεται με στάνταρ AWD. Η ικανότητα ρυμούλκησης φτάνει τα 2.000 λίβρες.

Το βασικό Sportage LX έρχεται με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς, αν και το AWD είναι μια επιλογή. Είναι στάνταρ στις επενδύσεις EX και SX-Prestige, κάτι που οδήγησα όταν ανέβαινα από την έρημο κοιλάδα του Παλμ Σπρινγκς.

Το Sportage Hybrid μπορεί να πηδήξει από στάση, χάρη στη ροπή που συμπληρώνεται από τη γραμμή από τον ηλεκτροκινητήρα. Ωστόσο, δεν είναι γρήγορο, με εκτιμώμενο χρόνο 0-60 mph στα 7,0 δευτερόλεπτα. Η εντυπωσιακή δυναμική ήταν το πόσο ομαλά το σύστημα εξισορρόπησε την παροχή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Η ταχύτητα των 6 ταχυτήτων μετατοπίστηκε αρκετά απρόσκοπτα για να ξεχαστεί και η πρόσθετη μόνωση και τα ηχοαπορροφητικά υλικά έπνιξαν τον άνεμο και τον θόρυβο του κινητήρα. Ήταν ένα ικανό, διακριτικό σύστημα μετάδοσης κίνησης έως ότου οδηγήθηκε πλάτη με πλάτη με τον 2,5-λίτρων 4 με χαμηλή ισχύ των 187 ίππων στο μοντέλο αερίου. Το τραχύ, απίθανο αυτόματο 8 σχέσεων έκανε το υβριδικό θαύμα συγκριτικά.

Εικόνα άρθρου

Οι εκδόσεις με κίνηση σε όλους τους τροχούς χρησιμοποιούν έναν άξονα στους πίσω τροχούς -μια στρατηγική κοινή με το Honda CR-V Hybrid- αντί για έναν πρόσθετο κινητήρα στον πίσω άξονα που μπορεί να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο. Ένα κεντρικό διαφορικό μανδάλωσης χωρίζει τη ροπή 50/50 για να κλειδώσει τον μπροστινό και τον πίσω άξονα, αλλά διαφορετικά το σύστημα AWD κατανέμει τη ροπή με βάση τις εισόδους. Η επιβράδυνση σε στροφή μειώνει τη ροπή του κινητήρα και μετατοπίζει το φορτίο στον μπροστινό άξονα για περισσότερη πρόσφυση και το αντίστροφο συμβαίνει όταν αφήνετε μια στροφή.

Με αυτό το σύστημα να λειτουργεί, το Sportage Hybrid όργωνε όταν το σπρώχναν, αλλά σε στριφογυριστούς ορεινούς δρόμους παρέμενε φυτεμένο παρά την ταλάντευση από πλευρά σε πλευρά. Το τιμόνι είναι άμεσο χωρίς να είναι ευκρινές, αλλά όλα είναι σύμφωνα με το portage του Sportage.

Τα μοντέλα AWD έχουν ανυψωμένη απόσταση από το έδαφος 8,3 ιντσών, σε σύγκριση με 7,1 ίντσες μόνο στο FWD. Αυτό είναι το ίδιο με τα μοντέλα X-Pro με προσανατολισμό εκτός δρόμου, αν και οι τροχοί 17 ιντσών σε αυτά τα μοντέλα είναι τυλιγμένοι σε ελαστικά παντός εδάφους. Η Kia δεν άφησε τα υβρίδια στην εκτός δρόμου πορεία της, αλλά τα X-Pros είχαν σαν Subaru Outback.

Η EPA βαθμολογεί τα μοντέλα AWD στα 38 mpg σε γενικές γραμμές, κάτι που ακολουθεί τον συνδυασμένο μέσο όρο των 40 mpg του Toyota RAV4 και Ford Escape AWD υβρίδια. Η ανηφόρα και ο τρόπος με τον οποίο οδηγήθηκε οδήγησαν σε μέσο όρο 31-mpg, σύμφωνα με τον μετρητή ταξιδιού. Το αναγεννητικό σύστημα πέδησης δεν διαθέτει μηχανισμούς αλλαγής ταχυτήτων ή λειτουργία μόνο για EV, διευκολύνοντας τους οδηγούς να μεταβαίνουν σε υβριδικό για πρώτη φορά.

2023 Kia Sportage Hybrid

2023 Kia Sportage Hybrid

2023 Kia Sportage Hybrid

2023 Kia Sportage Hybrid

2023 Kia Sportage Hybrid

2023 Kia Sportage Hybrid

Η καμπίνα το κάνει επίσης εύκολο με άφθονο χώρο, χάρη στην έξυπνη συσκευασία και την τοποθέτηση της μπαταρίας κάτω από το πίσω κάθισμα. Τα πίσω καθίσματα είναι από τα πιο ευρύχωρα της κατηγορίας με 41,3 ίντσες χώρο για τα πόδια και τα καθίσματα 60/40 μπορούν να ξαπλώσουν για περισσότερη άνεση. Πίσω από τα καθίσματα, ένα κλιμακωτό δάπεδο φορτίου μπορεί να κρύψει ορισμένα αντικείμενα ή να χαμηλώσει μερικές ίντσες για 39,5 κυβικά πόδια χώρου φόρτωσης, που είναι περισσότερο από το Volkswagen Tiguan, με ή χωρίς την τρίτη σειρά του. Διπλώστε τα καθίσματα προς τα κάτω με βολικά μάνδαλα στην καταπακτή και ο χώρος επεκτείνεται στα 73,7 κυβικά πόδια. Το μη υβριδικό έχει 74,1 κυβικά πόδια, που είναι μόνο 1,4 κύβοι λιγότερο από το Kia Sorento.

Με ένα υβριδικό που χωράει πέντε θέσεις και τον εξοπλισμό τους (οραματίζομαι κολεγιακά οδικά ταξίδια στο σπίτι για τις διακοπές) η Kia έκανε ένα σπάνιο επίτευγμα στην κατηγορία των συμπαγών crossover. Με τιμή εκκίνησης 28.545 $, συμπεριλαμβανομένου του προορισμού, και εγγύηση νέου αυτοκινήτου 5 ετών/60.000 μιλίων, το δοχείο γίνεται πιο γλυκό.

2023 Kia Sportage Hybrid

2023 Kia Sportage Hybrid

2023 Kia Sportage Hybrid

2023 Kia Sportage Hybrid

2023 Kia Sportage Hybrid

2023 Kia Sportage Hybrid

Τα υβριδικά μοντέλα, εκτός από το βασικό LX, διαθέτουν οθόνη αφής 12,3 ιντσών με Apple CarPlay και Android Auto (απαιτείται ακόμα καλώδιο για συνδεσιμότητα, παρά τη διαθέσιμη ασύρματη φόρτιση smartphone) και δυναμικό πίνακα ελέγχου κλιματισμού από κάτω. Αγγίξτε το κουμπί βέλους στην οθόνη αφής και οι επιλογείς θερμοκρασίας αλλάζουν σε ένταση και συντονισμό και τα κουμπιά κλιματισμού μετατρέπονται σε γραμμή μενού για την οθόνη αφής, όπως στην Kia EV6.

Το SX-Prestige που δοκίμασα ξεπέρασε τα 37.500 $, αλλά είχε τα πάντα, από ψυχρά μπροστινά καθίσματα μέχρι ήχο Harman Kardon. Το μεσαίας κατηγορίας EX μου έκανε την καλύτερη ισορροπία με AWD, συνθετικό δέρμα αντί για υφασμάτινα καθίσματα, θερμαινόμενους πλαϊνούς καθρέφτες, θερμαινόμενα μπροστινά καθίσματα και θερμαινόμενο τιμόνι για 32.245 $. Αυτό μειώνει ένα παρόμοια εξοπλισμένο Hyundai Tucson Hybrid κατά 1.000 $. Το Toyota RAV4 Hybrid XLE Premium 2022 κοστίζει 34.650 $ και τα Honda CR-V Hybrid EX-L και Ford Escape SEL Hybrid κοστίζουν ακόμη περισσότερο.

Η Kia αναμένει ότι το Hybrid θα αντιπροσωπεύει το 20% των πωλήσεων Sportage. Μπορεί να υποτιμούν. Δολάριο για δολάριο, το Kia Sportage Hybrid 2023 δεν είναι απλώς το καλύτερο Sportage, μπορεί να είναι η καλύτερη αξία για όλα τα συμπαγή crossover υβριδικά.

Η Kia πλήρωσε τα αεροπορικά εισιτήρια και τη διαμονή Αναφορές Green Car για να σας φέρω αυτήν την αναφορά από πρώτο χέρι.

Schreibe einen Kommentar